Quantcast
Channel: Matmammans Blogg
Viewing all 649 articles
Browse latest View live

Sommarfika med himmelsblåa muffins…

$
0
0
Gårdsfika är mysigt och gillas av alla åldrar!

Gårdsfika är mysigt och gillas av alla åldrar (samt av hundar)!

Igår fikade vi ute på gården igen. Det gör vi titt som tätt här – ofta helt spontant – och det kan ofta räcka med att en eller två grannar går ut med varsin kaffekopp för att fler ska komma. Det är ett härligt sätt att lära känna grannarna och att ta vara på de varma soliga sommardagarna!

Gårdsfikan igår var dock planerad, så jag hade bakat chokladmuffins som jag sedan glaserade med lite florsockerglasyr. Blå – som sommarhimlen – och med olika sorters strössel och kokosflingor på toppen. Gott, tyckte både vuxna och barn!

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAHimmelsblå chokladmuffins

100 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
5 msk kakao
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver

Sätt ugnen på 225 grader. Smält smöret i en kastrull och låt svalna. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda mjölet med vaniljsocker, kakao och bakpulver samt saltet. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten och vänd sedan i smöret. Fördela muffinssmeten i ca 15 normalstora muffinsformar och fyll dem till 3/4. Grädda ganska långt ner i ugnen i 10-15 minuter och låt svalna i formarna.

Rör ihop 2 dl florsocker med 1 msk vatten eller pressad citron. Rör ner blå hushållsfärg och bred glasyren på muffinsarna. Toppa med strössel och/eller kokosflingor.


Postat i:Blandat, Kaffebröd, Muffins och Cupcakes, Svenska traditioner Tagged: chokladmuffins, cupcakes, himmelsblåa muffins, muffins

Rabarber i paj, kräm och chutney…

$
0
0

Rhubarb_(2925623906)Rabarber kan jag helt enkelt inte få nog av! Den är himmelskt god i allt från paj till kräm och en hel del däremellan – t ex rabarberchutney som är minst lika gott som mango chutney om inte godare.

Rabarberchutney

500 g rabarber i bitar
150 g ljusa russin (gula eller gröna)
1 1/2 dl vitvinsvinäger
3 dl strö- eller råsocker
2 msk riven, färsk ingefära
1 kanelstång
1 tsk salt
2 krm cayennepeppar

Blanda alla ingredienser i en gryta och sjud på svag värme under lock i 10 minuter. Rör om och koka under omrörning i ytterligare cirka 5 minuter tills chutneyn tjocknar. Häll upp på varma burkar och förvara svalt. Jättegott till allt som är kryddstarkt, t ex indisk mat, men också till söndagssteken!

Rabarberkräm på mormors vis

Rabarberkräm är underbart gott! Så här gjorde min mormor:

Skala och skär 450 g rabarber (4-6 stycken) i fina bitar. Koka upp 4 dl vatten och 1½ dl strösocker. Lägg i rabarberbitarna och koka i 5-10 minuter. Blanda 1½ msk potatismjöl med  lite vatten och vispa ner i krämen under omrörning. Låt krämen få ett – men bara ett – uppkok och ta den sedan från värmen. Den kan serveras både ljummen och kall, så du kan gärna göra den i förväg! Servera med gräddmjölk (hälften av varje). Härligt gott!

Rabarberpaj med vit choklad

OLYMPUS DIGITAL CAMERADet här receptet har jag lånat från ICA Buffé, nr 4 2013 – det är en härligt ”lat” rabarberpaj som smakar himmelskt. I originalreceptet ingår havregryn men jag väljer mannagryn istället, det tycker jag är godare. Servera med vaniljsås, halvsmält vaniljglass eller vispad grädde.

Skär 400 g rabarber i småbitar och lägg i en pajform. Blanda ner 1 msk potatismjöl (så att den inte saftar sig för mycket).

Fördela 1 dl socker, 1 dl vetemjöl och 1 dl mannagryn över rabarbern. Det är viktigt att strö över i just denna ordning. Riv över 50 g vit choklad. Täck allt med 75 g smör hyvlat med osthyvel (OBS – smöret måste vara kylskåpskallt!). Grädda i 200 grader ca 20 minuter.

En klassisk smulpaj med rabarber hittar du här!


Postat i:Blandat, Frukt och bär, Godsaker och efterrätter, Inläggningar, Nostalgi, Svenska traditioner Tagged: rabarber, rabarberchutney, rabarberkräm, rabarberpaj med vit choklad, smulpaj med rabarber

Grilla kycklingklubbor – enkelt och gott!

$
0
0

Kycklingklubbor är tacksamma att grilla – särskilt om du förkokar dem först, i lite lättsaltat vatten. Koka dem i ca 20 minuter så de är nästan helt genomkokta, men inte släpper från benet, och grilla dem med valfri kryddning. Jättegott – och billigt dessutom! Servera med klyftpotatis och en god tomatsalsa.

Salsa

Den här salsan mixas slät i matberedare. Man kan givetvis också grovhacka den om man så vill.

4 tomater

1 msk citronsaft

½ rödlök

2 krm salt

1 krm svartpeppar

cayenne eller chilipulver

Hacka tomaterna smått och mixa dem, eller kör dem i matberedare, tillsammans med löken. Blanda med de övriga ingredienserna och smaka av. Klart!

Klyftpotatis

Till 4 personer behöver du ett knappt kilo potatis. Du behöver också salt (gärna grovsalt) och olja samt, om du vill, lite örtkryddor.

Sätt ugnen på 225 grader. Skrubba potatisen noga och skär den i klyftor. Lägg ut klyftorna i en ugnsform. Häll lite olja på klyftorna och strö på lite salt och örtkryddor, och grädda i mitten av ugnen ca 20-30 minuter tills klyftorna fått fin färg och är helt genomstekta. OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Postat i:Billigt, Grillat, Huvudrätter, Kyckling, Potatis Tagged: Grillad kyckling, kycklingklubbor, potatisklyftor, slät tomatsalsa

Nicer Dicer Plus – en hjälp i köket!

$
0
0

nicerJag måste erkänna att jag var lite tveksam när jag först fick hem Nicer Dicer Plus. Man har ju hört så mycket om att såna här manicker inte fungerar lika bra som de utger sig för att göra. Och jag har läst både ris och ros om Nicer Dicer Plus på webben.

Men mitt eget motstånd smälte faktiskt när jag började använda den. Den funkar alldeles utmärkt, perfekt för både grönsaker som tomater och gurka men även för att hacka lök, skiva potatis och liknande.

nicer2Nicer Dicer Plus levereras med 6 olika skärblad i rostfritt stål, plus en rotfruktsskalare som skalar lika bra åt båda hållen – toppen i mitt kök eftersom jag och ”gubben” föredrar att skala på olika sätt. Ett perfekt komplement till matberedaren, som tar liten plats (jag har ett ganska litet kök så matberedaren kan inte stå framme hela tiden) och som dessutom är väldigt lättdiskad.

Det blir tummen upp för Nicer Dicer Plus alltså! Jag är säker på att den kommer att bli flitigt använd i mitt kök, inte minst nu inför sommarens sallader!tomater

 


Postat i:Blandat, Tester Tagged: grönsaker, husgeråd, Matmammans testar, Nicer Dicer Plus

Hötorgshallen – en Stockholmspärla!

$
0
0

Igår var jag i Hötorgshallen. Jag åker ofta dit, inte bara för att handla utan också för att det är så roligt att bara se sig omkring. Ögongodis, helt enkelt! Och en hel del smarrigt kan man få med sig hem också. OLYMPUS DIGITAL CAMERAGillar särskilt det fantastiska utbudet av nötter, frön och torkad frukt på Pierias livs – ligger typ mitt i hallen på bottenvåningen för den som undrar. Där finns allt! Och faktiskt till rätt bra priser också. Så igår blev det torkad papaya, korinter, bombay-mix (ett slags fantastiskt goda indiskt kryddade snacks), pistagenötter och brända jordnötter. Gott att äta som det är – och att experimentera med i bakning och matlagning! Plus för att det mesta går att provsmaka innan köp!

Jag lyckades också komma över slutbitar av härlig italiensk skinka, salami och annat smarrigt – till ett kilopris av 100 kronor! Inte illa, för charkuterier som normalt kostar mellan 300 och 500 kr kilot! Kom hem med nästan 7 hekto delikatesser, så nu är det bara att luta sig tillbaka och njuta…DSC00004DSC00006

 


Postat i:Blandat Tagged: frön och nötter, Hötorgshallen, Pierias livs, saluhall, Stockholm

Quorn – läckert köttfritt på grillen

$
0
0

Quorn grillkorvJag är en stor fantast av quorn. Och självklart blir det mycket quorn på grillen i sommar! Det finns ju så många olika produkter att välja mellan nu, både quornkorv, quornburgare och filéer – alla med härlig smak och konsistens.

Inför grillsäsongen har kocken Jacob Wismar skapat några nya grillrecept, som passar såväl stora som små; Quorn Grillkorv med krämig äppeltopping, Quorn Burgare med Black Bean Chili och Quorn Filé BBQ-style med couscous- och mangosallad.

Quorn™ Grillkorv med krämig äppeltopping
En hälsosam och modern variant på gurkmajonnäs
4 port

4 Quorn grillkorv
Förslag på tillbehör: korvbröd

Äppeltopping
1 grönt äpple, urkärnat och skuret i cirka 1×1 cm stora kuber
10 cm gurka, skuren i cirka 1×1 cm stora kuber
2 msk hackad bladpersilja
2 msk majonnäs
1/2 dl kvarg
1 msk sweet chilisås

Blanda ingredienserna till äppeltoppingen, låt stå och dra i kylskåp i cirka 15 minuter. Grilla korvarna enligt anvisning på paketet och lägg sedan äppeltoppingen ovanpå. Servera som de är eller tillsammans med korvbröd.

Quornburgare 2Quorn™ Burgare med Black Bean Chili
En smarrig bönchili till burgarna gör den ännu godare och mer mättande
4 port

4 Quorn Burgare

Förslag på tillbehör: hamburgerbröd, tomat, sallad och lök

Black Bean Chili
1 burk (400g) kokta svarta bönor, avrunna
1 burk (400g) krossade tomater
2 msk BBQ-sås, exempelvis Hickory
Salt och peppar

Blanda ingredienserna till bönchilin i en kastrull. Koka upp och låt sedan puttra på svag värme, under lock, i cirka 15 minuter eller till dess den reducerats till 2/3. Smaka av med salt och peppar. Stek eller grilla burgarna enligt anvisning på paketet. Servera burgarna med klassiska tillbehör som bröd, tomat, sallad, lök och bönchilin.

BBQ quornfileQuorn™ Filé BBQ-style med couscous- och mangosallad
Rökdoftande Quornfiléer med en fräsch couscoussallad med mango och paprika
4 port

4 Quorn Filéer

Couscous-och mangosallad
3 dl kokt couscous
2 vita eller gula paprikor, strimlade
100 g fryst, tinad mango i bitar
1/2 röd chilipeppar, finhackad
50 g babyspenat
2 msk olivolja
Saften av 1/2 citron
Salt och peppar
BBQ-marinad
2 msk chilisås
2 msk honung
1/2 tsk salt
1/2 msk äppelcidervinäger
1/2 tsk liquid smoke-essens

Blanda ingredienserna till couscoussalladen, smaka av med salt och peppar. Blanda samman BBQ-marinaden och häll den över Quorn Filéerna. Lägg i en plastpåse och se till att det blandas runt ordentligt. Låt stå och dra i kylskåp cirka 15 minuter. Grilla Quorn Filéer enligt anvisning på paketet och servera med couscoussalladen.


Postat i:Grillat, Vegetariskt Tagged: grill, Jacob Wismar, quorn, quornburgare, quornfilé, quornkorv, vegetariskt

Macarons – lätt som en plätt med Kungsörnen!

$
0
0

Kungsörnen_macarons_ett[1]Jag bakar och lagar jättemycket mat men en sorts kakor som jag faktiskt aldrig bakat är makroner, eller macarons som de också kallas. Jag har många gånger tänkt göra det men det har inte blivit av. Men nu har jag äntligen gjort det – med hjälp av den nya kakmixen från Kungsörnen. Spröda, goda små kakor – lätta att baka och enkla att spritsa – och med en läcker smörkräm som också görs på mix.

Jag är faktiskt jättenöjd med resultatet! Prova du också – Kungsörnen kakmix är en lätt (och god!) genväg om du tycker att det verkar knepigt att få till det!

Macarons_Chocolate_Kakmix_Jpg150dpimakronerJag bakade macarons med jordgubbssmak – mixen finns också med chokladsmak! Och även om mina egna inte blev riktigt lika snygga som dem på bilden så tror jag det beror mer på konditorn än på kakmixen…


Postat i:Kaffebröd, Lättbakat, Tester Tagged: Kungsörnen, Kungsörnens kakmix, Kungsörnens macarons, macarons

Silltårta, nubbesallad och annat som hör midsommarfesten till

$
0
0

midsommar1Nu stundar en av årets härligaste helger. Midsommar är verkligen en alldeles magisk helg, och oavsett om man man firar den i skärgården, i torpet, på balkongen eller hemma i stan så är det lätt att njuta av livet och den ljusa sommarnatten.

Helst önskar man förstås att det ska bli vackert väder, men jag minns en midsommarafton när regnet öste ner hela dagen – det var mysigt det också. Vi satt i det lantliga köket i väninnans sommartorp utanför Österby Bruk och avnjöt sill, färskpotatis och jordgubbar och hade hur kul som helst. Vi trotsade till och med regnet och dansade kring den egenhändigt resta majstången, och det gick alldeles utmärkt trots regnjackor och gummistövlar…

Midsommar är också folkmusikens och folkdräkternas högtidsdag – det finns ingenting som är så härligt som att vara ute på midsommarfirande och få njuta av den svenska folkmusiken och folkdanserna! Om jag stannar hemma i stan och njuter av midsommaraftonen på min balkong så brukar jag alltid lyssna på vacker folkmusik för den rätta stämningen – en av tillvarons höjdpunkter!midsommar2God mat hör också midsommaren till förstås. Sill, färskpotatis, jordgubbar… Här har jag samlat en massa goda smårätter som hör till traditionerna på vår midsommarbuffé – inklusive ett jättegott kryddat brännvin! Missa inte heller midsommarrecepten på Skånskan!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAFörra året provade jag också en sorts supergoda kaviarsnurror signerade Isbjörnens Kaviar – de blev så populära att vi gör dem i år också! Receptet hittar du här!

Några andra favoriter är de här lättlagade och somriga rätterna:

Silltårta

Botten:

200 g mörk kavring

75 g smör

Fyllning:

3 st gelatinblad

200 g matjesillfiléer

1 röd eller gul lök

250 g kesella

3 dl gräddfil

svartpeppar

lite spad från sillen

generöst med hackad gräslök och finklippt dill

Gör så här:

Finhacka eller mixa brödet. Smält smöret och blanda det med brödsmulorna. Tryck ut blandningen i botten på en form (gärna med löstagbar kant), ca 24 cm i diameter, och låt stå svalt 15-30 minuter.

Lägg gelatinet i kallt vatten ca 5 min. Låt sillen rinna av – spara ett par matskedar av spadet – och finhacka den. Skala och finhacka löken. Blanda sill, lök, kesella, gräddfil, peppar och sillspad.

Ta upp gelatinet och smält det i en kastrull enligt anvisningarna på förpackningen. Rör ner det i sillblandningen. Häll det i formen och låt den stå i kyl minst 3 timmar så att den stelnar. Placera silltårtan på ett vackert fat och garnera med gräslök och dill.

Tips! Byt ut matjessillen mot ansjovis!

Nubbesallad på mitt vis

Den här nubbesalladen brukar ha en rykande åtgång, så gör gärna dubbel sats…

1 burk matjessill

1 dl creme fraiche

1 msk majonnäs

2 msk kaviar (vanlig rökt av Kalles-typ)

5 kokta kalla färskpotatisar

ev en bit hackad purjo

Dill till garnering

Gör så här:

Skär sill och potatis i små bitar/tärningar och strimla purjolöken. Blanda creme fraiche, majonnäs och kaviar. Rör sedan ner potatisen och sillen (och purjon). Smaka av med lite svartpeppar och garnera med dill. Servera till midsommarbuffén eller på knäckebröd som entrérätt.

Till efterrätt vill man kanske ha en god tårta – eller bara en skål med färska jordgubbar och grädde… Oslagbart!gubbar


Postat i:Blandat, Fest, Frukt och bär, Godsaker och efterrätter, Lättlagat, Nostalgi, Sill och strömming, Sockerfritt, Svenska traditioner, Vickningsrätter Tagged: kaviarsnurror, Midsommar, Midsommarbuffé, nubbesallad, silltårta

Kellogg’s Special K – nu med nytt recept

$
0
0

specialkJag har fått möjlighet att testa Kellogg’s Special K – nu med ett nytt recept. Special K lanserades i Sverige redan 1960 och är idag Kellogg’s största varumärke på den svenska marknaden. Special K finns i sex varianter – Classic, Red Berries, Fullkorn, Dark Chocolate & Strawberry, Fruit & Hazelnut och Havre & Honung. Jag har provat Classic och Red Berries.

Det nya receptet tycker jag ger frasigare och godare flingor. Men till Classic vill jag helst ha något mer än bara mjölk eller fil – gärna lite rårivet äpple eller annan frukt – annars blir det lite för torrt. Men Red Berries, som är en av mina stora flingfavoriter redan sen tidigare, är supergoda.  Med iskall mjölk kommer både flingorna och de smakrika bären till sin rätt – en riktigt god frukost som man dessutom håller sig mätt på ett bra tag.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHur ser det då ut med sockermängden i Special K? Tyvärr är det lite för mycket socker för att man ska bli helt nöjd – 19 g sockerarter i 100 g. Ingenting för diabetiker alltså, och ingenting man ska äta flera portioner om dagen av heller. Men en tallrik till frukost, om du inte helt vill undvika socker, är helt okej!


Postat i:Blandat, Lunch och brunch, Tester Tagged: Kellogg's Special K, Matmammans testar, Special K Classic, Special K Red Berries

Baka en god jordgubbscheesecake

$
0
0

Imorgon är det äntligen midsommarafton. Jag längtar efter sill och färskpotatis och allt annat gott som hör den stora dagen till – och så jordgubbar förstås. När jag växte upp var jordgubbarna inte alls självklara på midsommar; min morfar odlade sina egna och allt handlade om ifall de hunnit mogna eller inte. Oftast mognade de först i mitten av juli så för mig är rabarberpaj minst lika ”midsomrigt” som jordgubbstårta!

I år ska jag i alla fall servera jordgubbstårta till midsommarkaffet – närmare bestämt en jordgubbscheesecake som är smidig att göra i förväg och sen förvara i frys tills en halvtimme innan servering. Du som vill ha tips på andra typer av tårtor – kolla här!

Midsommarcheesecake

Botten:jordgubbar

12 digestivekex

75 smält smör

Fyllning:

4 gelatinblad

300 g jordgubbar (en knapp liter)

1½ dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

200 g färskost (t ex Philadelphiaost eller Kesella)

(ev 1 dl jordgubbar skurna i bitar)

Garnering:

Jordgubbar och ev citronmeliss

Gör så här:

Smula sönder kexen och blanda med smöret. Tryck ut blandningen i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Blötlägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten i ca 5 minuter. Ta upp och krama ur dem och smält dem i en kastrull med ca 1 msk vatten.

Mixa jordgubbarna med sockret och rör ner gelatinet i jordgubbsmassan. Vänd ner färskosten i jordgubbssmeten – rör gärna osten lite mjuk innan den blandas ner! Vispa grädden och vänd ner även den i jordgubbssmeten. Rör eventuellt också ner jordgubbsbitar i smeten.

Häll smeten över kexblandningen och släta till den. Ställ tårtan i frysen i några timmar – och ta sen ut den en halvtimme innan servering. Garnera med extra gubbar och gärna också citronmeliss!

Tips! Cheesecaken görs lätt sockerfri om du väljer sockerfria kex eller kakor till botten samt ersätter strösockret med motsvarande mängd sötningsmedel och vaniljsockret med halva mängden vaniljpulver.


Postat i:Blandat, Frukt och bär, Godsaker och efterrätter, Sockerfritt, Tårta Tagged: jordgubbar, jordgubbscheesecake, Midsommar, midsommarcheesecake

James Gandolfini i våra hjärtan

$
0
0

Lagom till midsommar nås jag av nyheten att James Gandolfini är död, bara 51 år gammal. Det känns verkligen tomt på något sätt, efter alla år som han var maffiabossen och sociopaten Tony Soprano med hela världen – och plötsligt är allt bara över.

Själv älskade jag Sopranos. Har sett serien flera gånger och tycker den är en av de absolut bästa TV-serier som någonsin spelats in. Och  även om serien generellt hade toppskådisar i varenda roll så var ändå James Gandolfini den klarast lysande stjärnan av dem alla.

På Youtube finns massor med klipp om James Gandolfini – en mängd fina tributes och liknande – men också Tony Sopranos-klipp förstås. Och jag vill hellre minnas James Gandolfini för hans livs rolltolkning än för hans alltför tidiga död, så här är ett av de klipp som sammanfattar hans superba rolltolkning i Sopranos:


Postat i:Blandat Tagged: James Gandolfini, Sopranos, Tony Soprano, Youtube

Glad midsommar!

Kungsörnen lanserar makaronskruven – favorit i repris!

$
0
0

Kungsörnen_makaronskruvar_2[1]Makaroner är alltid rätt. Tänk stuvade makaroner med falukorv eller köttbullar – svensk husman när den är som bäst! Eller mac&cheese – den underbara makaronrätten som serveras i otaliga varianter ”over there”, i USA.

Nu lanserar Kungsörnen makaronskruven – en klar favorit bland makaroner! Och med dem har också Johann Westman skapat ett jättegott recept just på macaroni&cheese. Jag testade det i förra veckan och det var så gott att vi snart ska laga det igen!

Macaroni & Cheese

Johanna Westmans recept på mac&cheese och nachoskyckling är jättegott!

Johanna Westmans recept på mac&cheese och nachoskyckling är jättegott!

200 g eller ca 5 dl makaronskruvar
3 msk smör
3 msk vetemjöl
1/2 tsk salt
½ tsk senapspulver (eller 1 tsk dijonsenap)
1 nypa paprikapulver
1 nypa svartpeppar
6 dl standardmjölk 3%
7 dl riven cheddarost
1 näve färsk babyspenat
2 msk riven parmesanost
2 msk rivet vitt matbröd
1 tomat skuren i skivor

Sätt ugnen på 225 grader. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet i en stor kastrull med saltat vatten. Skölj makaronerna med kallt vatten när de kokat klart.

Smält smöret i en kastrull på svag värme och låt fräsa någon minut. Vispa ner mjölet och kryddorna och låt fräsa under konstant omrörning i några minuter. Vispa ner mjölken. Låt mjölken koka upp och sänk sedan värmen. Låt den puttra i cirka 10 minuter tills den tjocknat. Rör ner två tredjedelar av den rivna cheddarosten, rör om tills den smält helt. Rör ner pastan i såsen. Fyll små smorda portionsformar till hälften med pastan. Lägg några blad spenat och lite riven cheddar i varje form men spara ett par matskedar ost. Blanda resterande cheddarost med parmesan och rivet matbröd. Strö över dina pastagratänger och toppa med en skiva tomat. Sätt in i ugnen i 15-20 minuter.

Matmammans tips! Det går också bra att tillaga i en stor gratängform!

Till mac & cheesen passar nachoskyckling bra. Det här receptet är supergott och lätt att göra. Du kan använda kycklingklubbor, vingar eller ben.

Nachoskyckling

4 kycklingklubbor
2 tsk salt
ca 1/4 tsk svartpeppar
½ tsk paprikapulver
4 msk olivolja
3 rivna vitlöksklyftor
ca 4 msk citronsaft

1-2 dl krossade nachos

Blanda kryddorna, oljan, vitlöken och citronsaften i en skål. Lägg i kycklingen och låt marinera 1-2 timmar. Vänd dem sedan i de krossade nachoschipsen och lägg dem i en ugnsfast form. Tillaga dem i ca 35 minuter.

Matmammans tips! Har du inga nachos hemma – prova att krossa cornflakes istället. Ett lite mildare alternativ som barnen brukar gilla!Kungsörnen_makaronskruvar_1[5]


Postat i:Blandat, Bloggvärlden, Kyckling, Lättlagat, Pasta, Tester Tagged: Johanna Westman, Kungsörnen, macaroni & cheese, macaroni and cheese, makaronskruvar, nachoskyckling

Gastrogate hjälper dig söka restaurang och boka bord på nätet

$
0
0
Vare sig du är i Stockholm eller i Åmål har du nytta av Gastrogate när du letar efter en restaurang! (Foto: privat)

Vare sig du är i Stockholm eller i Åmål har du nytta av Gastrogate när du letar efter en restaurang – bland annat slipper du köra runt i trafiken… (Foto: privat)

Sommartider är semestertider och ett av sommarens nöjen är förstås att gå ut och äta på restaurang. Oavsett om du befinner dig i din hemstad – eller är på resande fot i andra delar av landet – är det nu betydligt lättare att hitta den restaurang just du söker.

På Gastrogate listas restauranger och lunchställen i hela Sverige – en perfekt hjälp om du vill veta mer om restaurangutbudet, eller ha tips på nya ställen. Middag, affärslunch, catering, festvåningar och – när den tiden kommer – julbord…

Vare sig du söker en pizzeria i Avesta eller en guldkrog i Stockholm har du alltså nytta av den här suveräna och lättnavigerade sidan. Du kan söka på stad, område, typ av restaurang, maträtt… Här kan du söka menyer, lägga in dina egna recensioner och till och med prenumerera på aktuella menyer och luncherbjudanden. Dessutom kan du boka bord direkt via Gastrogate. Helt perfekt!

Själv ska jag iväg på flera resor inom landet i sommar. Och istället för att bläddra i en tummad ”gula sidorna”, eller åka runt på måfå och leta, kan jag nu enkelt ta reda på var man hittar en god husmanslunch i Eskilstuna och om det finns en kinarestaurang i Hällefors. Det kan inte bli bättre!


Postat i:Blandat, Bloggvärlden Tagged: Gastrogate, restauranger, restaurangguide på nätet

Svalkande Virtuous sommardrink

$
0
0

När de flesta ligger på stranden och njuter av ledigheten arbetar Virtuous Vodka för fullt. Leveranscykeln går jämt och produktionen är i full gång. Som nystartad vodkatillverkare finns det inte mycket tid för vila – och inte lust heller. Världen längtar efter rena och äkta smaker – så passande att Virtuous Vodka finns då! För att ge sommaren en skjuts gjorde våra vänner på Bauer på Götgatan i Stockholm en sommardrink baserad på Virtuous Vodka Sea Buckthorn, alltså havtorn. Det lilla orangea bäret förknippar nog de flesta med höst och vinter, men det blev fantastiskt gott i detta oväntade möte mellan jordgubbar, basilika och havtorn. Testa – gör en själv, eller slink förbi Bauer om du råkar vara i Stockholm.

Här är receptet.

  • 2 jordgubbar (hackade)
  • En liten näve Basilika
  • 5 cl Virtuous Vodka Sea Buckthorn
  • 2,5 cl limejuice
  • 1,5 – 2 cl sockerlag (beroende på hur söta jordgubbarna är)
  • 2-3 cl soda is

Häll i jordgubbar, basilika, Virtuous Buckthorn, limejuice och sockerlag i ett highball-glas och muddla varsamt. Fyll upp med lita soda och isbitar och toppa sedan med krossad is. Garnera med jorgubbe och basilika.

Du hittar fler drinkrecept på Virtuous Vodka hemsida.

Förresten – Virtuous Vodka kommer att bjuda på drinkar på en butiksöppning i Stockholmsområdet i början av augusti. Håll ögonen öppna – snart kommer en inbjudan.

Alla bilder är fotograferade av Anja Dahlgren.

Om Virtuous Spirits

Virtuous Spirits är ett svenskt ansvarstagande dryckesföretag med kärlek till äkta smak. Vi vet att naturen skapar smaker bättre än människan och utvecklar våra drycker utifrån detta, med en produktion som inte tar några genvägar och är skonsam mot miljön. Företaget tillverkar och säljer Virtuous Vodka. För mer information se www.virtuousvodka.com 


Postat i:Blandat, Bloggvärlden Tagged: Virtuous vodka

Almedalsveckan drar igång

$
0
0
Nu har Almedalsveckan startat. Och vid sidan av roséminglet blir det seminarier - bland annat om mat! (Foto: Wikimedia Commons)

Nu har Almedalsveckan startat. Och vid sidan av roséminglet blir det seminarier – bland annat om mat! (Foto: Wikimedia Commons)

Nu har den startat, Almedalsveckan – roséminglets högtid nummer ett – och tillika den tid på året då politiker och journalister dunkar rygg och njuter varandras sällskap under festliga former.

Men Almedalsveckan är faktiskt mer än så, även om det är svårt att tro ibland, och i år blir det ett och annat allvarligt samtal om maten. De här tre seminarierna anordnas av Jordbruksverket:

Måndag 1 juli kl 13-14.15 på Holmen, Visby hamn (LRF:s lada)

År 2050 är klimatfrågan löst. Vad äter vi då?länk till annan webbplats

Tisdag 2 juli kl 13-15 på Wisby Strand

Landsbygdens FF välkomnar spelare från olika världsdelarlänk till annan webbplats

Fredag 5 juli kl 9-10 på Restaurang 50 Kvadrat

Fem frågor och fyra svar om maten i Sverigelänk till annan webbplats

Själv tänker jag ägna  veckan åt att blogga lite om mina somrigaste smultronställen – och om mat förstås… Vi ses!


Postat i:Blandat, Bloggvärlden, Svenska traditioner Tagged: Almedalen, Almedalsveckan, Jordbruksverket, matprat, rosévin, seminarier

Smultronställe 1: Granbergsdals hytta – en del av vårt kulturarv

$
0
0

OLYMPUS DIGITAL CAMERASom alla andra har jag mina smultronställen, som jag återkommer till varje sommar. Eftersom jag växte upp i Karlskoga och bodde där ända tills jag var 22 så har jag starka rötter i den värmländska Bergslagen och ett av mina mest underbara smultronställen – kanske nummer ett av alla vackra platser – är den gamla malmhyttan i Granbergsdal.

Granbergsdals hytta är en av landets bäst bevarade malmhyttor, och var i bruk från det att den första masugnen färdigställdes på 1640-talet fram till 1925. OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOtroligt spännande miljöer, helt enkelt, och byalaget i Granbergsdal är helt enastående när det gäller att bevara det gamla fina kulturarvet och de historiska rötterna. Med andra ord: det är verkligen något speciellt att komma till Granbergsdals hytta och känna historiens vingslag.

OLYMPUS DIGITAL CAMERASå här års håller kaffestugan öppet och erbjuder kaffe med hembakat för en billig penning. Den som vill handla hantverk och annat tittar förstås in i hyttboden. Och bäst av allt: varje dag erbjuds guidade turer i hyttbyggnaden av kunniga och insatta.

I år firar Granbergsdals byalag 30 år. Och nu i juni, jubileet till ära, invigde man blåsmaskinen. Efter 88 år i stillhet är nu blåsmaskinen i bruk igen – helt unikt och värt ett besök i sig!


Postat i:Blandat Tagged: Bergslagen, Granbergsdal, Granbergsdals hytta, Gransbergsdals byalag, Karlskoga, Karlskoga Bergslag, smultronställen

Smultronställe 2: Karlskoga hembygdsgård

$
0
0

En hembygdsgård är en hembygdsgård är en hembygdsgård. Ja, så känner jag inför dessa fantastiska kulturarv som finns lite varstans i Sverige och som gör en sådan oerhörd nytta för våra rötter och för förståelsen av vår historia.

Min egen hembygdsgård framför alla andra är förstås Karlskoga hembygdsgård – det är ju i Karlskoga jag är född och har mina rötter. Så givetvis ingår alltid ett besök på hembygdsgården när jag är i Karlskoga – och särskilt sommartid när man kan sitta och fika i det gröna i den underbara bergslagsmiljön…

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA


Postat i:Blandat Tagged: Karlskoga hembygdsgård, smultronställen

Sommartider är frukttider – men vilka frukter är populärast?

$
0
0

Sommar är frukttider. Rabarber, jordgubbar, persikor – sen kommer hallon och blåbär… Mums! Vilka är dina favoritfrukter?

Ica har tagit fram en 10-i-topplista över svenskarnas favoritfrukter baserad på den totala fruktförsäljningen i ca. 1 400 ICA-butiker. Listan visar att svenskarna köper sina favoriter år efter år samtidigt som de är nyfikna på mer exotiska frukter. Intresset ökar för bubblare som physalis och persimon, och dessutom köper vi alltmer ekologisk frukt.

Svenskarnas topp 10 favoritfrukter

Stefan Martinsson, fruktexpert på ICA kommenterar:

1. Banan
”Idag äter vi färre bananer än vi gjorde på 90-talet, men bananen är fortfarande en ohotad etta på frukttoppen.”

2. Äpple
”Äpplet ligger på en stabil andraplats. Idag äter vi ca. 11 kg äpplen per person och år.”

3. Apelsin
”Apelsinen har stärkt sin tredjeplats i och med att säsongen har förlängts med nya goda sorter.”

4. Småcitrus
”En spännande kategori som innehåller många olika frukter.  Här ingår alla sorterna i de tre grupperna satsumas, clementiner och tangeriner. Det engelska samlingsnamnet är mandariner, vårt svenska är småcitrus.”

5. Päron
”Svenskarna vill ha sina päron söta. Sött vinner nästan alltid över t.ex. mer syrliga smaker.”

6. Melon
”Svenskarna älskar melon, speciellt på sommaren, när solen skiner.”

7. Vindruvor
”För ungefär 30 år sedan introducerades den kärnfria vindruvan och idag står den för en absolut majoritet av de vindruvor som säljs.”

8. Nektarin och persika
”Nektarin och persika är ett område som det händer mycket inom. Den platta persikan är ett populärt exempel, en söt frukt med en koncentrerad smak.”

9. Avocado
”Stenfrukten avocado ökar ständigt i popularitet, speciellt de som säljs färdigmogna.”

10. Kiwi
”Kiwin har gjort en stabil resa på topplistan. För 20 år sedan var det en lite exotisk frukt som inte många kände till.”

Bubblare
Persimon
”Persimon är en släkting till sharonfrukten som introducerades på ICA för tre år sedan och blivit enormt omtyckt.”

Physalis
”Physalis är en liten frukt som haft en svacka i popularitet men nu är på väg tillbaka, bland annat, tack vare att den har börjat säljas utan skal.”

Mango
”Mango är den exotiska frukt som ökar allra mest på ICA runt om i landet. I kategorin exotiskt kommer den på andra plats efter ananasen.”

ICA_topp 10-lista över svenskarnas favoritfrukter_2


Postat i:Blandat, Bloggvärlden, Frukt och bär Tagged: frukt, fruktförsäljning, ICA

Victoriatårta

$
0
0

Idag är den kronprinsessan Viktorias födelsedag – och Frankrikes nationaldag – och vad kan då passa bättre än en lyxig och himmelskt god Victoriatårta? Så här gör du:

Mandelbottnar:

100 g sötmandel

4 äggvitor

1½ dl socker

Kolakräm

4 äggulor

1 dl socker

1 dl vispgrädde

150 g smör

½ tsk vaniljpulver

Rabarberkompott

1 rabarberstjälk i mindre bitar

1 dl vatten

1 dl strösocker

1 vaniljstång

Garnering

1½ dl vispgrädde

½ liter färska jordgubbar eller andra bär

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader och markera två rundlar på bakplåtspapper, ca 24 cm i diameter.

Mal mandeln och vispa äggvitor till ett hårt skum. Tillsätt strösockret lite i sänder och vispa under tiden, tills du får en blank smet. Vänd ner mandeln och bred ut smeten innanför markeringen på bakplåtspapperet. Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter och låt sedan kallna.

Häll äggulor, socker och vispgrädde till kolakrämen i en kastrull. Värm under omrörning tills krämen tjocknat och låt sjuda under omrörning i ytterligare någon minut. Ta kastrullen från värmen och klicka i smöret under omrörning. Smaksätt med vaniljpulver och ställ krämen kallt tills den blir ”stel”.

Blanda vatten och socker till rabarberkompotten i en kastrull, och koka kraftigt så att sockret smälter. Tillsätt rabarber, och vaniljstången – både skrapet och själva stången – och låt det hela få ett snabbt uppkok. Låt kallna i kyl.

Häll av rabarbern i ett durkslag. Lossa de kalla tårtbottnarna från papperet. Täck den ena botten med kolakräm och täck med den andra botten. Dekorera med vispgrädde, avrunnen rabarberkompott och färska bär.


Postat i:Blandat, Fest, Kaffebröd, Tårta Tagged: Victoriatårta
Viewing all 649 articles
Browse latest View live