Quantcast
Channel: Matmammans Blogg
Viewing all 649 articles
Browse latest View live

Matmuffins till sommarens utflykter

$
0
0

Ett av mina mest lästa och populära inlägg är detta recept på matmuffins. Det är jätteroligt att så många bloggläsare bakat och uppskattat dem – sånt är det roligaste som finns när det gäller matbloggande. Så nu tänkte jag dela med mig av ett annat recept på matmuffins som jag också gillar skarpt. Hoppas ni också gör det! Det här receptet ger 12-15 mindre muffins och 8-10 större och kan bakas antingen i metallform eller i vanliga pappersformar – helst dubbla!

Matmuffins med kikärter, tomat och lök

5 dl vetemjöl

3½ dl grahamsmjöl

3 tsk bakpulver

1 tsk salt

(ev 1 tsk torkade örtkryddor, t ex basilika)

3 ägg

3 dl vatten

1½ dl fil eller naturell yoghurt

1 dl olja (oliv- eller smakneutral)

Förslag på fyllning:

1 burk avrunna kikärter, 50 g bladspenat riven i bitar, lite pinje- eller cashewnötter samt 1-2 dl riven ost

1 stor grovriven morot, 1-2 tomater i tärningar, 1-2 dl riven ost

100 g strimlad rökt skinka, 1 burk avrunnen majs, 1-2 dl riven ost (passar perfekt om du kryddat smeten med örter!)

Gör så här:

Blanda alla torra ingredienser i en skål. Gör en fördjupning i skålen och häll i olja, vatten, fil och äggen. Rör om ordentligt tills smeten blir slät och tillsätt sedan valfri fyllning – men vänta med den rivna osten. Rör om så allt blandas, häll i formar. Stick gärna ner en tomatklyfta eller en klyfta rödlök i varje muffins. Fördela den rivna osten över muffinsarna.

Grädda i 200 grader ca 25-30 minuter för större muffins och något kortare tid för små.

Matmuffins med

Matmuffins med skinka och majs. Som pricken över i en klyfta rödlök i varje, samt ost på toppen. Mums!

Matmuffins med kikärter, nötter, tomat och ost.

Matmuffins med kikärter, nötter, tomat och ost.


Postat i:Blandat, Bloggvärlden, Lättlagat, Lunch och brunch, Matbröd, Utflyktsmat, Vickningsrätter Tagged: matmuffins, matmuffins med kikärter, matmuffins med skinka, matmuffins med variation

Gammaldags kanelkaka

$
0
0

Kanelkaka är jättegott, tycker jag, och inte alls bara i juletid. Min moster bakade en alldeles underbar kanelkaka när jag var barn och den serverades gärna till eftermiddagskaffet ute i den lummiga trädgården. Här är receptet, som ursprungligen kommer från en hushållsskola i Kristinehamn:

Herrgårdens kanelkaka

100 g smör

2 dl strösocker

3 ägg

1½ tsk bakpulver

2 dl vetemjöl

1 msk mald kanel

Gör så här: Rör smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt äggen ett i sänder och rör om ordentligt mellan varje. Blanda mjölet med bakpulver och kanel och tillsätt i äggsmeten. Häll i smord och bröad form – helst en springform – och grädda kakan på nedersta falsen i ugnen på 175 grader ca 35-40 minuter. Låt svalna lite innan du stjälper upp den.

Mosters gamla kakform ser inte mycket ut för världen - men vad spelar det för roll när den alltid ger lyckat resultat!

Mosters gamla kakform ser inte mycket ut för världen – men vad spelar det för roll när den alltid ger lyckat resultat!

Härligt luftig kanelkala smakar ljuvligt till sommarfikat!

Härligt luftig kanelkala smakar ljuvligt till sommarfikat!


Postat i:Lättbakat, Nostalgi Tagged: fika, herrgårdens kanelkaka, Kaffebröd, kanelkaka

Lätt och läckert i sommarkvällen

$
0
0

Så här på sommaren är det härligt att fixa en läcker liten vickning på kvällskvisten – gärna att avnjutas på uteplats, altan eller balkong. De här musselmackorna är en favorit hos oss. Helst gör vi dem på rökta musslor, men det är egentlige en smaksak. Huvudsaken är att man är generös med vitlöken…OLYMPUS DIGITAL CAMERABred smörvitt bröd (1-2 per person). På med musslor efter behag och strö pressad vitlök över. In i ugnen på 225 grader i några minuter tills brödet blivit frasigt och musslorna varma och avnjut med en kall öl eller ett glas vin.

Tips! Sätt egen vitlök på balkongen. Stoppa bara i vitlöksklyftor i balkonglåda eller kruka, vattna och snart har du härlig vitlöksdoftande ”gräslök” som är perfekt att klippa av och slänga i kastruller och grytor – eller klippa ner över de här goda mackorna, som jag brukar göra.


Postat i:Blandat, Fisk och skaldjur, Smörgåsar, Vickningsrätter Tagged: varma mackor, varma mackor med musslor, vickning

Smultronställe 3: Ramsberg

$
0
0

Jag älskar Bergslagen. Jag känner verkligen att jag har mina rötter där och varenda sommar besöker jag de gamla kära smultronställena. Här är bilder från vackra Ramsberg – en gång hem för mästertjuven Lasse-Maja!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA


Postat i:Blandat Tagged: Bergslagen, Lasse-Maja, Ramsberg, smultronställen

Rabarberkaka i långpanna – lättbakat, gott och supersomrigt!

$
0
0

Rhubarb_(4701344946)Den som tror att rabarber bara hör försommaren till har fel. Rabarbern växer och frodas hela sommaren och är en fantastisk ingrediens i både matlagning och bakning. Prova att släng i lite finskuren rabarber i couscousgrytan eller en marockansk tagine – det ger härlig syrlighet!

Och baka den här jättegoda långpannekakan – perfekt att skära i lagom bitar och frysa in!KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Rabarberkaka i långpanna

4 ägg

3 dl strösocker

250 g smör

1 dl mjölk eller fil

5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

4-6 rabarberstjälkar i småbitar

100 g vit choklad, riven eller i bitar

Ugnsvärme: 175 grader

Smält smöret. Vispa ägg och socker poröst. Häll i smöret samt mjölken och rör om. Tillsätt mjölet blandat med bakpulver och rör tills allt är ordentligt blandat. Häll i smord ugnsform, ca 30×30 cm, och strö över rabarber och den rivna chokladen (eller chokladbitar). Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter.


Postat i:Frukt och bär, Godsaker och efterrätter, Kaffebröd, Lättbakat, Naturens skafferi, Nostalgi Tagged: rabarberkaka, rabarberkaka i långpanna, sommar

Prag – pubar, öl och supergod mat

$
0
0

Med anledning av att det just nu pågår en tjeckisk festival, med smakprov på tjeckisk öl och mat, i Kungsträdgården i Stockholm passar jag på att publicera ett gästinlägg från journalisten Charles Thulin. Charles var nyligen i Prag och passade på att smaka på den inhemska maten och den berömda inhemska ölen.

Kafka Square i Prag, med utsikt över Tynkyrkan (Foto: Charles Thulin)

Kafka Square i Prag, med utsikt över Tynkyrkan (Foto: Charles Thulin)

Prag – pubar, öl och supergod mat

Tjeckien är Europas kanske största ölland och naturligtvis också publand. Och i och med den utbredda pubkulturen har det tjeckiska köket en stor mängd fantastiska rätter att erbjuda. Många av rätterna är köttbaserade och mycket rustika och påminner en hel del om tysk och österrikisk mat. Den som vill äta vegetariskt i Prag kan med andra ord stöta på vissa problem.

Svíčková är kanske den allra mest traditionella tjeckiska rätten. Består av biff som har kokats tillsammans med grönsaker och sedan kryddats. Det möra köttet garneras med tranbär och serveras med en gräddsås, som egentligen inte påminner om någon sås vi har i Sverige, samt knödelskivor. Ibland serveras den även med en klick vispgrädde. Om det är någon svensk rätt som påminner om Svíčková så är det Slottsstek.

Svíčková, serverad på ett enkelt lunchställe och pub som i första hand frekventeras av tjecker. (Foto: Charles Thulin)

Svíčková och ett glas Staropramen, serverad på ett enkelt lunchställe och pub som i första hand frekventeras av tjecker. (Foto: Charles Thulin)

På restaurang och internetkafé med utsikt över Moldau och Nationalteatern. Ett glas Budvar passar bra till. (Foto: Charles Thulin)

På restaurang och internetkafé med utsikt över Moldau och Nationalteatern. Ett glas Budvar passar bra till. (Foto: Charles Thulin)

Friterad ost, Smažený sýr, är en pubrätt som i sin enkelhet kan smaka helt fantastiskt. Framför allt passar rätten mycket bra till all den goda öl som de tjeckiska pubarna har att erbjuda. När man beställer friterad ost finns det ibland flera sorters ostar man kan välja bland, exempelvis edamer eller ölost. Till den friterade osten serveras ofta tartarsås i en liten skål bredvid.

Stekt edamerost med klassisk tartarsås och ett glas mörk Kozel. (Foto: Charles Thulin)

Stekt edamerost med klassisk tartarsås och ett glas mörk Kozel. (Foto: Charles Thulin)

Stekt ost med pommes frites på en enkel men mycket prisvärd pub i närheten av Prags Old Town - ungefär en (svensk) femtiolapp för måltid med öl (Foto: Charles Thulin)

Stekt ost med pommes frites på en enkel men mycket prisvärd pub – ungefär en (svensk) femtiolapp för måltid med öl (Foto: Charles Thulin)

Riktigt trivsam pub med många tjecker - men få turister. (Foto: Charles Thulin)

Puben ligger i närheten av Prags Old Town och även denna frekventeras till största delen av tjecker. (Foto: Charles Thulin)

För den som ska besöka skelettkyrkan i Sedlec, alldeles i närheten av småstaden Kutná Hora (vilket är namnet på den tågstation man åker till) bör inte missa denna pub. (Foto: Charles Thulin)

Den som ska besöka skelettkyrkan i Sedlec, alldeles i närheten av småstaden Kutná Hora (vilket är namnet på den tågstation man åker till) bör inte missa denna pub. (Foto: Charles Thulin)

Denna stekta ölost innehöll också fläskkött och serverades med potatiskroketter. Detta var bland de mest vällagade rätter vi åt under vistelsen i Tjeckien. (Foto: Charles Thulin)

Denna stekta ölost innehöll också fläskkött och serverades med potatiskroketter. Detta var bland de mest vällagade rätter vi åt under vistelsen i Tjeckien. (Foto: Charles Thulin)

Ugnsstekt knäled av fläsk, Koleno, är Tjeckiens variant av den österrikiska fläskläggen. Koleno serveras vanligen med surkål, senap och färskriven pepparrot. Knäled är en rätt som i all sin enkelhet blir till en delikatess.

Vi hade turen att få äta knäled på Krusovices pub. Krusovice är av många ansedd som en av de finaste tjeckiska ölsorterna och ölen på puben passade helt fantastiskt till köttet.

Krusovices egen pub ligger på den stora gatan Narodni i närheten av det stora torget Wenceslas Square. Rekommenderas starkt! (Foto: Charles Thulin)

Krusovices egen pub ligger på den stora gatan Narodni i närheten av det stora torget Wenceslas Square. Rekommenderas starkt! (Foto: Charles Thulin)

På Krusovices pub finns fem varianter av ölsorten där den allra godaste är Musketyr. På bilden en mörk Krusovice. (Foto: Charles Thulin)

På Krusovices pub finns fem varianter av ölsorten där den allra godaste är Musketyr. På bilden en mörk Krusovice. (Foto: Charles Thulin)

Den som besöker Krusovices pub kan med fördel också inta sin middag där. Den ugnsrostade , var helt fantastisk - här serverad med surkål, senap och färskriven pepparrot. (Foto: Charles Thulin)

Den som besöker Krusovices pub kan med fördel också inta sin middag där. Den ugnsrostade , var helt fantastisk – här serverad med surkål, senap och färskriven pepparrot. (Foto: Charles Thulin)

På vissa pubar får man beställa kolhydraterna vid sidan av; pommes frites, kroketter eller vad man nu väljer. Men det spelar inte särskilt stor roll för priserna är genomgående mycket låga.

Utbudet av öl varierar på pubarna. De enklare pubarna saluför oftast bara ett ölmärke, vilket innebär att de serverar antingen Staropramen, Pilsner Urquell eller Gambrinus och inte alla tre. Om man har tur och letar lite kan man hitta pubar och restauranger med helt lokalproducerad öl.

Charles Thulin

Postat i:Blandat, Bloggvärlden, Drycker, Gästbloggar, Husmanskost, Huvudrätter, Matbloggar Tagged: Charles Thulin, gästblogg, Kafka Square, Koleno, Krusovice, Kutná Hora, matreportage, Moldau, Nationaldagen, Prag, resor, Sedlec, skelettkyrkan i Sedlec, Smažený sýr, stekt ost med tartarsås, Svíčková, Tjeckien, tjeckisk öl, tjeckisk mat, Tynkyrkan i Prag, ugnsrostad knäled, Wenceslas Square

Drömtårta – en klassiker till kaffet!

$
0
0

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHögsommar betyder kaffekalas. I alla fall för mig – och åtminstone när jag växte upp. Både min morfar och min moster fyllde år i juli, och sen var det dags att fira min och mammas födelsedagar i början av augusti.

Det här var ”på den tiden” då födelsedagar firades just med kaffekalas, så de sista veckorna i juli och de första i augusti bakades det därför för fulla muggar i den gamla vedspisen i morfars gamla omoderna men underbara hus på landet – det var där vi tillbringade somrarna. Sen avnjöts det födelsedagskaffe i den lummiga trädgården. Kanelbullar, småkakor, mjuka kakor – och så min mammas goda drömtårta förstås, som alltid blev perfekt och som älskades av alla. Här är receptet:

Mamma Alices drömtårta

Rulltårtan:

3 ägg
dl socker
Knappt 1 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

Smörkrämen:

100 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula

Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader och gör själva rulltårtan. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och kakao och rör försiktigt ner detta i äggsmeten. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna, 30x4o cm. Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter.

Stjälp upp kakan på sockrat bakplåtspapper och dra bort papperet som kakan gräddats på. Låt kallna under bakduk och gör smörkrämen.

Rör florsocker och smör poröst. Tillsätt vaniljsocker och rör ner äggulan. Bred fyllningen på den kalla kakan och rulla ihop den. Se till att skarven kommer neråt. Låt drömtårtan ligga kallt en stund innan du skär i den. Förvara den sedan i kylskåp.

OLYMPUS DIGITAL CAMERATips! Vill du kan du smaksätta smörkrämen med 1 msk rom eller punsch. Det gjorde min mamma ibland och det var också jättegott!


Postat i:Blandat, Kaffebröd, Lättbakat, Svenska traditioner Tagged: drömtårta, kaffekalas, nostalgi, traditioner

Lilla mamma, jag saknar dig…

$
0
0

Idag, den 25 juli, är det ett år sedan min mamma gick bort. Det har varit ett tungt år, men samtidigt har jag också känt en lättnad och befrielse över att hon fick somna in; hon var blind och sjuk och hade aldrig riktigt kommit över sorgen efter pappa som gick bort 2007.

Men det är inte som sjuk och livstrött jag minns min mamma idag. Tvärtom – jag minns henne som den pigga och glada kvinna hon var medan jag växte upp och ända fram tills hon var kring 80. För det är ju sådan sorgen är. När det värsta lagt sig, och när de tunga minnena av sjukdom och död lagt sig, finns de ljusa minnena kvar.

Därför gläds jag åt att jag hade förmånen att ha en mamma som gav mig så många ljusa minnen. En mamma som gjorde min uppväxt trygg och varm och som senare blev en mormor som gav samma trygghet och värme åt sitt barnbarn.

Lilla mamma – jag älskar dig och saknar dig!

Mamma och jag med min äldsta hund Sunny, i Grythyttan maj 2009.

Mamma och jag med min äldsta hund Sunny, i Grythyttan maj 2009.


Postat i:Blandat Tagged: saknad, Sorg

1-2-3 – lättaste inläggningslagen!

$
0
0

CDC_beetsHäromdagen fick jag ett knippe rödbetor av en god vän. Härligt att lägga in och ta fram till höstens kalops och pyttipanna! Dessutom är det superlätt, särskilt om man använder sig av ”1-2-3-lagen”. 1 del ättiksprit (12%), 2 delar strösocker och 3 delar vatten – lätt som en plätt!

Den här lagen kan användas till de flesta inläggningar, såsom sill- och strömming, gurka, rödbetor, pickles… Sen kryddar man förstås med lite annat smått och gott, som hela kryddpepparkorn, några nejlikor, kanske en liten bit färsk ingefära.

 


Postat i:Inläggningar Tagged: 1-2-3-lag, inläggning, inläggningslag

Smultronställe 3 – Grythyttan

Smultronställe 4 – Hembygdsgården i Karlskoga

$
0
0

OLYMPUS DIGITAL CAMERANär jag var ung kunde jag inte flytta från Karlskoga till Stockholm snabbt nog. Nu njuter jag av varje sekund jag tillbringa i min forna hemstad. Även om Karlskoga centrum inte längre är vad det en gång var (efter de omfattande rivningar som ägde rum i början av 70-talet – och som flera svenska städer drabbades av på den tiden, eftersom politikerna då liksom nu trodde att nytt är en synonym till bättre) så finns det massor av härligt att se i denna stad. Som hembygdsgården, till exempel; en klassisk bergsmansgård som ligger så naturskönt och vackert att man blir alldeles lyrisk när man besöker den… Klart det blev ett besök där även denna sommar, med våffla och kaffe på menyn…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Postat i:Blandat Tagged: Karlskoga hembygdsgård, smultronställen, våfflor

Loppisfynd!

$
0
0

Jag älskar att gå på loppis. Har besökt en massa loppisar i Bergslagen nu i sommar och gjort massor av fina fynd. Som den här upplagan av Vår kokbok, till exempel – helt oanvänd till ett pris av 10 kronor! Helt fantastiskt!OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Postat i:Kokböcker Tagged: Kokböcker, Loppis, loppisfynd, Vår kokbok

Dansk potatissallad är gott till det mesta

$
0
0

OLYMPUS DIGITAL CAMERANär jag först träffade min svärmor (för en evighet sen i slutet av 80-talet) bjöd hon på en av de godaste potatissallader jag någonsin ätit. Hon kallade det för ”dansk potatissallad”, och serverade den ljummen med en köttbit till. Självklart bad jag om receptet och fick det – men eftersom jag är en slarvmaja som inte samlar alla recept i en pärm förlorade jag det efter en tid. Och plötsligt – efter nästan 20 år – dök det upp igen i en kökslåda… Jag vet, det tyder på att jag inte är världens bästa på att hålla ordning i kökslådorna men det är faktiskt bara just den enda lådan som jag inte regelbundet rensar. Hur som helst blev det givetvis dansk potatissallad till middag igår – denna gång med rödvinssmakande toulousekorv till!

8-10 kokta kalla potatisar
2 gula lökar
1½ dl vatten
50 g smör
2 msk ättikssprit
2 msk socker
1½ tsk salt
2 krm svartpeppar
1 knippe persilja

Skala potatisen och skär den i skivor. Skala och tunnskiva löken. Koka löken några minuter med vattnet och tillsätt sedan smöret, ättikan, sockret samt salt och peppar.
Finhacka persiljan och rör i den.
Låt marinaden bli varm och vänd ner potatisen. Servera potatissalladen ljummen, gärna med lite extra persilja som dekoration.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Postat i:Billigt, Huvudrätter, Lättlagat, Potatis Tagged: Dansk potatissallad

Så bakar du en härlig 7 Up-kaka

$
0
0

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA7 Up-kaka, har du hört talas om det nån gång? Det hade inte jag heller förrän ganska nyligen, men i vissa delar av USA är det faktiskt en så pass vanlig kaka att den till och med går att inhandla färdig i butik.

Särskilt mycket 7 Up smakar den egentligen inte – däremot får kakan en fantastisk konsistens eftersom man använder många ägg och dessutom bubblig läsk istället för bakpulver.

Kakan kan serveras med eller utan glasyr, och är himmelskt god till en kopp kaffe eller ett glas iskall mjölk.

7 Up-kaka

Det här receptet har jag fått från en väninna i Texas, och måtten blir därför lite annorlunda än i ”vanliga” recept. Använd en rund form, gärna med hål i mitten, och smörj ordentligt.

3 kkp (kaffekoppar) vetemjöl

3 kkp strösocker

1 tsk flytande vaniljextrakt (eller 2 tsk vaniljsocker)

1 kkp 7 Up eller annan läsk med smak av lime och citron, t ex Sprite

5 ägg

1 kkp smält smör (ca 50-75 g)

Glasyr:

1 kkp florsocker

1/4 kkp 7 Up

Smält smöret och låt svalna. Blanda de torra ingredienserna i en stor bunke. Vispa upp äggen i en annan bunke, och vispa tills de är riktigt uppvispade. Häll i äggen och det smälta smöret i mjölblandningen och rör om noga. Häll i läsk och vaniljextrakt och häll smeten i den smorda formen. Låt sedan kakan vila i formen i några minuter. Grädda sedan på nedersta falsen i ca 150-175 grader i drygt en timme.

Låt kakan vila i formen en stund innan du stjälper upp den. KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERANär den kallnat blandar du till glasyren och ringlar den över kakan.  KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA


Postat i:Amerikanskt, Kaffebröd, Lättbakat Tagged: 7 Up-kaka, mjuka kakor

Porterstek blir en härlig söndagsmiddag

$
0
0

Det finns inte mycket som går upp mot en klassisk söndagsstek. Idag blir det porterstek i matmammans kök, serverad med ugnsrostad potatis, gelé och syltlök.

En klassisk porterstek är dessutom lätt att laga – och såsen blir himmelst god! Det här behöver du:

1 – 1½ kg nötstek (t ex fransyska, rostbiff men även billigare kött såsom högrev går mycket bra)

Koka köttet med:

1 flaska  porter (33 cl)
1 dl outspädd svartvinbärssaft
1 dl kinesisk soja
10 torkade enbär
8 pepparkorn (jag föredrar vitpeppar men svartpeppar fungerar givetvis lika bra!
2 lökar, delade i klyftor
1 morot, skuren i bitar

Sås:
8 dl spad från steken
2 dl mellangrädde
5 msk vetemjöl

Koka upp porter, saft, soja, kryddor samt lök och morot i en gryta som är stor nog att rymma köttet. Torka av köttstycket och lägg det i grytan.
Det kan gärna ligga lite trångt och se till att kokspadet når halvvägs upp runt köttbiten. Koka sedan i en halvtimme under lock. Vänd sen köttet och stick ner en köttermometer mitt i köttbiten – när den visar på 72 grader är steken färdig. Men låt den gärna ligga kvar i kokspadet en kvart eller så innan du tar upp den!

Sila av kokspadet och mät upp hur mycket det är. Späd med vatten eller buljong till 8 dl. Vispa sedan ut mjölet i ungefär hälften av grädden – se till att smeten blir slät och fin! Häll spadet, redningen och resten av grädden i en kastrull och koka upp under omrörning (man kan behöva vispa lite också, så att mjölet inte klumpar sig) och låt den sen puttra i ett par minuter.

Servera sedan med valfri potatis och tillbehör. Jag föreslår gelé, kokta blomkålsbuketter och syltlök, men inlagd gurka är också mycket gott liksom nykokt sparris.

Porterstek


Postat i:Fest, Husmanskost, Huvudrätter, Lättlagat, Svenska traditioner Tagged: porterstek, söndagsmiddag, söndagsstek

Nytt kafékoncept på Åhléns

$
0
0

CAFÉ Å LAITIdag slår portarna upp till Åhléns första egna kafé, Café Å lait. Öppningen blir också startskottet för Åhléns nya affärsområde Food.

Åhléns nya affärsområde Food arbetar på att ta fram en rad olika matkoncept. Först ut är Café Å lait som öppnar på Åhléns City i Stockholm idag, den 23 augusti. Café Å lait kommer att servera genomtänkt, ekologisk mat i en franskinspirerad miljö. Åhléns vill förbättra och förgylla kundernas besök i varuhuset genom att erbjuda en trevlig plats för att äta och möta vänner på.

Ekologi och närodlat löper som en grön tråd genom kafékonceptet, och Åhléns har inlett en rad samarbeten med innovativa och kvalitetsorienterade leverantörer. Några exempel är Sänkdalens gård, ett KRAV-godkänt lantbruk utanför Norrköping, som levererar glass gjord på rapsolja och egen mjölkproduktion och Biofood som levererar örtteer i lösvikt och den uppfriskande hälsodrycken Kombacha.

– När det gäller mat och dryck har vi valt och valt bort med omsorg. Det medvetna urvalet har vi självklart gjort för att förbättra och visa omsorg för våra kunder. Vi försöker också lokalanpassa konceptet. I Norrland kan vi t ex lägga hjortron på cheesecake, berättar Jonas Sandström, affärsutvecklare på Åhléns och ytterst ansvarig för Café Å lait.

Kaféarkitekturen står Koncept Stockholm för, som har lagt mycket tid för att genom design skapa en avslappnad, speciell och pratvänlig atmosfär. Koncept har tidigare gjort kända miljöer som bl.a. Mood Gallerian, Story Hotel och B.A.R.

– När du sitter på Café Å lait ska det kännas som om du sitter på ett modernt café i Paris. Jag har också arbetat mycket med ljudupplevelsen för att skapa ett härligt och annorlunda kafé, berättar Jonas Sandström.

Fram till 2016 planeras 11 stycken Café Å lait att öppna runt om i landet. Kaféerna kommer att finnas i tre storlekar – Grand, Midi och Petit. Åhléns City blir först ut med konceptet Grand med uteservering och med en golvyta på 130 m2.

 


Postat i:Blandat Tagged: Åhléns, Café Å Lait, kafé

Sensommar med kaffekalas – och Selmakakor på kakfatet

$
0
0

Sensommaren är här, och visst är det en härlig tid! Varmt, skönt och med de mörka, lena augustikvällarna att njuta av… Och vilken sommar det har varit! Strålande sol och fantastiskt väder nästan varenda dag!

Så här års passar det bra att bjuda till kaffekalas, tycker jag. Vare sig man har egen trädgård, en liten balkong eller ”bara” ett mysigt kök så känns det fint att ta vara på det sista av sommaren och bjuda vänner och grannar på fika!

Själv har jag – äntligen – hittat min mosters recept på Selmakakor, så det bakade jag igår. Passade på att använda min mammas gamla kaksprits från 50-talet, fantastiskt lätt att använda och kakorna blev jättefina!OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERABäst av allt är förstås att selmakakorna blev lika goda som jag mindes dem från barndomen! Här är receptet!

Selmakakor

150 g smör
½ dl florsocker
1 msk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
ev karamellfärg

Smörkräm till fyllning:
2 msk smör
1 dl florsocker
1 äggula
1 msk kakao

Blanda alla ingredienserna till degen – för hand eller i matberedare – och låt vila kallt en stund. Spritsa sedan ut degen i längder på smord eller bakplåtpappersklädd plåt. Korta längderna till ca 5 cm och forma till S-liknande ”ormar”. OLYMPUS DIGITAL CAMERAGrädda kakorna på 200 grader i ca 5-8 minuter och låt kallna. Rör sedan ihop smörkrämen och lägg ihop kakorna två och två, med fyllningen emellan. Förvara i kyl eller frys. 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 


Postat i:Kaffebröd, Nostalgi Tagged: cookie press, kaffekalas, kaksprits, nostalgi, Selmakakor, Selmakakor recept

Peanut Cookies – fikabröd på amerikanska…

$
0
0

Jag gillar klassiska kaksorter – såna som bjöds på kafferepen när jag var barn. Men det är aldrig fel att förnya kakfatet, till exempel med amerikanska bakverk. Chocolate chip cookies är en klassiker – det här är en annan variant av cookies som en väninna i Indiana brukar baka till födelsedagar och andra trevliga tilldragelser. Livsfarligt goda…

Peanut Cookies

Rör 100 g rumsvarmt smör och 2 dl strösocker vitt och poröst – gärna med elvisp. Rör ner 3 dl vetemjöl, 2 msk kakao, 1 msk vaniljsocker samt 2 tsk bakpulver. Tillsätt 1 dl hasselnötskräm, t ex Nutella, och 2 dl grovhackade salta jordnötter. Klicka ut kakor med en glest på smord plåt (det blir ca 25-30 st) och grädda i 175 grader ca 10-12 minuter. Låt kallna på plåten och förvara dem sedan kallt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA


Postat i:Amerikanskt, Kaffebröd, Lättbakat Tagged: amerikanska bakverk, cookies, kakor med jordnötter, Peanut Cookies

Fantastisk Kalvlever Anglais på Humlehof

$
0
0
Humlehof på Folkungatan (Foto: Humlehof)

Humlehof på Folkungatan (Foto: Humlehof)

Igår fyllde sonen tjugofem, och det firade vi förstås. Dagen till ära gick vi ut och åt en underbart god middag på restaurang Humlehof på Folkungagatan. Sonen och pappan åt en jättefin schweizerschnitzel och själv avnjöt jag Kalvlever Anglais – det godaste jag ätit på länge. Rekommenderas – även för dig som inte normalt gillar lever!

DSC01133DSC01132För dig som själv vill laga kalvlever Anglais finns receptet här!


Postat i:Blandat, Fest Tagged: Humlehof, kalvlever Anglais, restauranger, schweizerschnitzel

Sensommarfika

$
0
0

Tänk så varmt och skönt det är trots att det nu är slutet av augusti! Igår var jag och några goda vänner ute på en av områdets hundrastgårdar i flera timmar med våra små fyrfotingar – perfekt att kunna sitta och småsnacka medan hundarna springer fritt och roar sig på egen hand! Och fika har man med sig, förstås, för det finns inte mycket som går upp mot kaffe i det gröna…DSC01014DSC01015DSC01011DSC01012


Postat i:Blandat Tagged: fika, Hundar
Viewing all 649 articles
Browse latest View live